Priznanje dobrote Fondaciji Ana i Vlade Divac za napore u cilju poboljšanja položaja mladih

Fondacija Ana i Vlade Divac je povodom Nacionalnog dana davanja ove godine dobila Priznanje dobrote i Svedočanstvo dobrote za dugogodišnji rad na poboljšanju položaja mladih i njihovo uključivanje.

Sedmi po redu Nacionalni dan davanja ove godine bio je posvećen organizacijama kojima su ključna tema mladi, zato što su istraživanja pokazala da su državna i filantropska ulaganja u mlade veoma niska.

Fondacija Ana i Vlade Divac je osnovana pre 17 godina sa ciljem da obezbedi pomoć građanima i građankama iz ranjivih kategorija u praktičnom rešavanju njihovih životnih i egzistencijalnih problema. Pored humanitarne pomoći i promocije filantropije, Fondacija takođe uspešno vodi projekte podrške zajednicama kao i projekte usmerene ka ekonomskom osnaživanju ranjivih grupa i podsticanju zapošljavanja. Fondacija je uključena u mnogobrojne projekte usmerene ka mladima u Srbiji i u širem regionu. Zahvaljujući Fondaciji Ana i Vlade Divac, više od 900 talentovanih učenika i učenica iz siromašnih porodica dobija mesečne stipendije, a veliki broj mladih poljoprivrednika je osnažen da ostane na selu kroz grantove i podršku razvijanju gazdinstava.

Tradicionalna Priznanja i svedočanstva dobrote tokom obeležavanja Nacionalnog dana davanja dodeljena su istaknutim organizacijama, kompanijama, medijima i pojedincima. Veliko „Priznanje  dobrote“ uručeno je Aleksandru i Miodragu Kostiću za celokupan doprinos kulturi davanja, i nakon renoviranja i doniranja čitave opremljene zgrade naučnim fakultetima Beogradskog univerziteta. Ostala „Priznanja dobrote“ dobili su dr Slavica Plavšić, Jovan Mitrović, Aleksandar Savin, Bojan Marković, Ivan Đolić, Miloš Petrović, zatim Sandra Mandić za emisiju „Male velike priče“ Insajder TV, kao i Branko Stanković za emisiju „Kvadratura kruga“. Među organizacijama i kompanijama, pored Fondacije Ana i Vlade Divac, priznanja su dobili i dm drogerie markt d.o.o, Trag fondacija, , kao i Intesa Fondacija filantropska organizacija.

Srpski filantropski forum, kao organizacija koja okuplja fondacije, kompanije, organizacije civilnog društva, donatore, pojedince i filantrope, ustanovila je 2018. godine Nacionalni dan davanja kao dan kada se obeležavaju i slave filantropija, solidarnost i kultura davanja. Nacionalni dan davanja slavi se 9. oktobra, na dan rođenja Mihajla Pupina, velikog srpskog inovatora i filantropa. 

Ovogodišnji Nacionalni dan davanja i Festival filantropije realizuju se u okviru projekta Snaga aktivizma, koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Trag fondacija i druge partnerske organizacije, među kojima su CRTA, Krovna organizacija mladih Srbije, Feministički kulturni centar BeFem, Fondacija Slavko Ćuruvija i Srpski filantropski forum.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti