Savremena oprema za školu za učenike oštećenog vida u Zemunu

Škola za učenike oštećenog vida „Veljko Ramadanović“ u Zemunu nedavno je dobila savremenu opremu koja će učenicima sa oštećenim vidom pomoći da kreativnije i lakše dođu do novih znanja. Tokom današnje posete predstavnika kompanije NCR Voyix i Fondacije Ana i Vlade Divac koja je u partnerstvu sa NCR fondacijom donirala opremu, učenici su demonstrirali donirani TactiPad tablu za crtanje, Build-A-Cell komplet za biologiju i Geomag panels EKO. Pored ove opreme, donirani su i štampač samolepljivih nalepnica na brajevom pismu kao i didaktička pomagala za hemju i fiziku.

„Donirana oprema je savremena i omogućava novu perspektivu u učenju prirodnih nauka za decu sa oštećenim vidom“, rekla je Milica Cvetinović, nastavnica matematike.

U okviru projekta „Obrazovanje za digitalnu ekonomiju“ koji realizuju Fondacija Ana i Vlade Divac i NCR fondacija, u saradnji sa Centrom za promociju nauke, odabrano je devet srednjih škola širom Srbije koje su dobile opremu za održavanje savremene nastave i vannastavnih aktivnosti iz oblasti nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike (STEM).

„NCR fondacija se posvećeno bavi projektima vezanim za STEM obrazovanje, jer verujemo da je to ključ za budući razvoj. Naša saradnja sa Fondacijom Ana i Vlade Divac u Srbiji je od velikog značaja. Ponosni smo što možemo da doprinesemo projektu ‘Obrazovanje za digitalnu ekonomiju’ i obezbedimo kvalitetnije obrazovanje širom Srbije. Današnja donacija je posebno važna jer pomaže deci sa oštećenim vidom da lakše savladaju svakodnevne školske izazove“, rekao je Stefan Lazarević, potpredsednik za globalne operacije u korporaciji NCR Voyix i generalni direktor NCR Voyix za Srbiju.

Zahvaljujući donacijama u vrednosti od 3.1 miliona dinara kvalitetnije obrazovanje iz oblasti STEM sada ima više od 5.000 učenika u školama u Novom Pazaru, Subotici, Požarevcu, Pirotu, Zemunu, Ruskom Krsturu, Pančevu, Kraljevu i Beogradu.

„Već nekoliko godina za redom realizujemo ovaj projekat, i za razliku od ranijih godina kada su opremu za STEM obrazovanje dobijale uglavnom gimnazije i tehničke škole, ove godine je komisija od 124 pristigle prijave odabrala devet stručnih škola kojima je savremena oprema neophodna za svakodnevnu nastavu“, rekla je Ana Košel, direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac.

Pored nabavke pomenute opreme, deo projekta „Obrazovanje za digitalnu ekonomiju“, čine i naučni kampovi i karavani za unapređenje znanja i interesovanja učenika za STEM discipline. Takođe, 120 polaznika koji žele da naprave prvi korak ka IT svetu imalo je priliku da završi besplatan kurs prekvalifikacije u okviru neprofitne škole IT Bootcamp.

Obezbeđivanjem savremene školske opreme, usavršavanjem veština nastavnika, informisanjem, motivisanjem i usmeravanjem učenika prema STEM disciplinama, kao i besplatnom prekvalifikacijom, Fondacija Ana i Vlade Divac i NCR fondacija u okviru projekta „Obrazovanje za digitalnu ekonomiju“ pomažu učenicima i studentima da steknu veštine koje su im neophodne za profesije budućnosti i da funkcionalno upotrebe znanje tokom daljeg školovanja i profesionalnog razvoja.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti