Kompanije su važni akteri u planiranju razvoja Srbije

Uključivanje kompanija u planiranje razvoja je neophodno,  jedan je od zaključaka sastanka članica Mreže globalnog dogovora Srbije, održanog 25. septembra.

Na sastanku je kompanijama članicama bio predstavljen i četvrti „Izveštaj o napretku u ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja do 2030. godine u Republici Srbiji“, Republičkog zavoda za statistiku, kao i rad Platforme „Održivi razvoj za sve“, model saradnje sa poslovnim sektorom, i Deklaracija Platforme i mogućnosti za saradnju. 

„Kompanije vidimo kao veoma značajnog saveznika pogotovo u oblastima u okviru kojih mi delujemo, a to je smanjenje siromaštva, obrazovanje, zdravlje, rodna ravnopravnost, i smanjenje nejednakosti i dostojanstven rad“, rekla je Ivona Gvozdenović, projektna menadžerka Socijalnog stuba Platforme Održivi razvoj za sve, kojim rukovodi Fondacija Ana i Vlade Divac u saradnji sa Fondacijom centar za demokratiju

Mreža globalnog dogovora Srbije se kroz rad Platfomre trudi da ojača kapacitete kompanija za učešće u socijalno ekonomskom dijalogu. Ostvarena je i saradnja sa privrednim komorama, razvojnim agencijam, unijama poslodavaca i sindikatima. 

„Do sada smo kompanije uključivali u planiranje socilano ekonomskog razvoja i određivanje razvojnih priroriteta na loklanom nivou, a sada smo sve više usmereni na to da ih uključujemo i u konkretne zagovračke inicijative na nacionalnom nivou i tako ih uključujemo u rad ekspertksih tematskoh grupa na Platformi, gde zajedno kreiramo inicijative za unapređenje ekonomskog položaja žena i razvoj žesnkog preduzetništva, njihovo učešće u socijalno ekonomskom dijalogu ali i neke druge inicijative kao što je recimo unapređenje standarda sa poštovanjem ljudksih prava u lancima snabdevanja u skaldu sa direktivama EU. Verujemo da će kompanije biti prepoznati akteri i u planiranju razvoja Srbije i u procesu izrade Plana razvoja koji se očekuje u narednom periodu“, dodala je Gvozdenović.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti