Poljoprivrednicima iz Babušnice 2,5 miliona dinara za unapređenje gazdinstava

Prvih osam korisnika Lokalnog fonda za razvoj poljoprivrede u Babušnici potpisalo je danas ugovore za dodelu finansijskih sredstava za unapređenje svojih gazdinstava i poljoprivredne proizvodnje.

Fond vrednosti 2.5 miliona dinara su osnovali Opština Babušnica, Fondacija Ana i Vlade Divac i Regionalna razvojna agencija Jug (RRA Jug), uz podršku Projekta „Velika mala privreda“ koji finansira USAID. Cilj Fonda je pružanje višegodišnje podrške poljoprivrednicima za ulaganje u proizvodnju u vidu beskamatnih pozajmica. Namenjen je fizičkim licima, nosiocima komercijalnih poljoprivrednih gazdinstava koja se bave proizvodnjom hrane.

„Ovaj Fond je našim poljoprivrednicima omogućio sredstva koja mogu da iskoriste za kupovinu neophodne mehanizacije i unaprede svoju proizvodnju. Ovo je samo nastavak kontinuiranog ulaganja opštine u poljoprivredu, s ciljem da dodatno osnažimo naše proizvođače i unapredimo ruralni razvoj“, rekla je Ivana Stojičić, predsednica opštine Babušnica.

„Fond je fleksibilan, prilagođava se lokalnim razvojnim prioritetima i ostaje lokalnim samoupravama da ga razvijaju u narednim godinama kao dodatni podsticaj razvoju poljoprivrede i prerade hrane. Fondove u saradnji sa regionalnim razvojnim agencijama formiraju opštine, koje zatim upravljaju fondom u skladu sa sopstvenim planom ruralnog razvoja. Fondacija Divac i USAID, razvoj fondova pomažu praktično, promotivno i finansijski u prvoj godini“, rekla je Ivana Živanović predstavnica Fondacije Ana i Vlade Divac.

„U Babušnici se veliki deo stanovništva bavi poljoprivredom, zbog čega je posebno važno što je opština prepoznala značaj osnivanja Lokalnog fonda za razvoj poljoprivrede jer on pomaže upravo malim poljoprivrednicima. Ulaganje u proizvodnju je neophodno i svesni smo koliko je teško do njih doći, zbog čega smo i pokrenuli ovaj model finansiranja pre 4 godine. Zajedno sa korisnicima sredstava iz Babušnice, do sada je preko 300 poljoprivrednika širom Srbije dobilo beskamatne pozajmice i taj broj nastavlja da raste“, rekao je Saša Rašković, viši regionalni koordinator projekta Velika mala privreda (USAID).

Poljoprivredni proizvođači sa teritorije opštine Babušnica su mogli da apliciraju za sredstva za nabavku mehanizacije i opreme potrebne za poljoprivrednu proizvodnju i preradu poljoprivrednih proizvoda, kvalitetnih grla stoke, živine, košnica, pčelarske opreme, kao i za podizanje novih zasada voća, vinove loze i ulaganje u povrtarstvo. Korisnici 80 odsto sredstava vraćaju bez kamate u Fond tokom perioda od tri godine, iz kojeg će se nakon toga podržavati drugi poljoprivrednici, a 20 odsto podsticаjnih sredstava koje korisnici ne moraju da vraćaju, subvencioniše lokalna samouprava.

„Ovo je četvrti put da Regionalna razvojna agencija, u partnerstvu s Fondacijom Ana i Vlade Divac, raspisuje ovakav konkurs u našem regionu. Time smo još jednom potvrdili našu posvećenost podršci poljoprivrednicima, posebno onima koji nemaju pristup tradicionalnim izvorima finansiranja. U opštini Babušnica, gde je ovo prvi konkurs ovog tipa, podržali smo osam najperspektivnijih poljoprivrednih gazdinstava, ulažući ukupno 2.5 miliona dinara. Posebno nas raduje što su se prijavile i žene i mladi, što potvrđuje da postoji veliki potencijal za dalji razvoj poljoprivrede u našem regionu.“, istakla je Dragana Stojanović, direktorka RRA Jug.

Od 2020. osnovano je 17 fondova širom Srbije uz podršku USAID-a - u Babušnici, Svrljigu, Ražnju, Dimitrovgradu, Golupcu, Sečnju, Čajetini, Vranju, Prijepolju, Užicu, Brusu, Velikom Gradištu, Novom Pazaru, Vlasotincu, Novoj Crnji, Velikoj Plani i Aranđelovcu. U naredne dve godine u planu je osnivanje još 6 ovakvih fondova širom Srbije.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti