Šesnaest poljoprivrednih proizvođača iz Lučana danas dobilo plastenike

Šesnaest poljoprivrednih proizvođača sa teritorije opštine Lučani odabrano je za dodelu plastenika u okviru konkursa koji je bio raspisan 1. avgusta ove godine. Oni su danas potpisali ugovore sa Fondacijom Ana i Vlade Divac i Opštinom Lučani, za donaciju plastenika koji su finansirani iz Lokalnog fonda za razvoj plasteničke proizvodnje, ukupnog budžeta od 3 miliona dinara. Iako se radi o donaciji, odabrani poljoprivredni proizvođači su u obavezi da učestvuju sa 20% ukupne vrednosti doniranog plastenika.

„Opština Lučani je ove godine opredelila blizu 60 miliona dinara za razvoj lokalne poljoprivrede, od čega je 2 miliona sredstava izdvojeno za unapređenje plasteničke proizvodnje. Veliko nam je zadovoljstvo što je projekat realizovan zajedno sa Fondacijom Ana i Vlade Divac, i iskreno se nadamo nastavku saradnje i još većem broju podržanih poljoprivrednika sa teritorije opštine Lučani“, rekao je Milivoje Dolović, predsednik opštine Lučani.

Mali poljoprivredni proizvodjači, koji su mnogobrojni u Srbiji, pod velikim su uticajem klimatskih promena a teško se prilagođavaju. Prelazak proizvodnje sa otvorenog polja u zaštićen prostor je jedan od načina da se oni prilagode i osiguraju stabilne prinose bez obzira na vremenske uslove.

„Drago mi je da je odabrano više poljoprivrednih gazdinstava za ovu donaciju nego što je bilo planirano. Pomoć u vidu plastenika je važna za mala poljoprivredna gazdinstva jer će im omogućiti da se izbore sa sve nepredvidljivijim vremenskim uslovima.Takođe moram da iskoristim priliku da zahvalim organizaciji LDSC koja podržava ovu inicijativu“, rekla je Bojana Vujičić, koordinatorka za poljoprivredne projekte u Fondaciji Ana i Vlade Divac.

Dodela plastenika ima za cilj da pruži podršku poljoprivrednim proizvođačima koji imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva na teritoriji opštine Lučani a koja žele da otpočnu ili prošire svoj posao vezan za plasteničku proizvodnju, sa ciljem da se omogući ekonomsko jačanje porodica na selu. Prednost su imale višečlane porodice koje žive i rade na selu.

Konkursom je bilo planirano da najmanje 10 gazdinstava bude podržano, međutim odabrano je čak njih 16 koji će dobiti plastenike dimenzija 6x21 ili 6x16 metara.

„Ovaj plastenik će mnogo da znači mojoj porodici, pogotovo meni s obzirom da ne radim, a nisam ostvarila uslove za penziju. Plastenik je zaista veliki i pomoći će mi da prihodujem dodatna sredstva na svom gazdinstvu“, rekla je Vida Radosavljević, poljoprivrednica iz sela Kotraža, jedna od dobitnica plastenika.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti