Predstavljanje projekta u Beogradu - Usklađivanje poslovnih i porodičnih obaveza zaposlenih doprinosi jačanju poslovanja kompanija

Ulaganjem u inicijative prilagođene porodici i naporima  zaposlenih da održe ravnotežu između poslovnog i privatnog života, kompanije doprinose jačanju svojih brendova, povećavaju privlačnost i zadržavanje zaposlenih i prikazuju se kao društveno odgovorne, zaključeno je danas na skupu predstavnika poslodavaca i trećoj info sesiji u Beogradu u okviru regionalnog projekta „Više mogućnosti kroz politike prilagođene porodici“. Krajem juna i u julu ove godine odžani su slični skupovi u Novom Sadu i Nišu.

Na događaju je predstavljen model poslovanja „Radno mesto prilagođeno porodici“ namenjen poslodavcima, kao i način na koji kompanije mogu da se prijave za učešće u programu i poboljšaju svoje politike prema zaposlenima.

„U savremenom poslovnom okruženju, gde ravnoteža između posla i privatnog života postaje sve važnija, ulaganje u politike koje podržavaju porodicu predstavlja ključnu strategiju za uspeh i rast. Ove politike/prakse, ne samo da povećavaju zadovoljstvo i produktivnost zaposlenih, već i jačaju brend kompanije i njen društveni uticaj. Kroz saradnju sa Vladom Republike Srbije i organima državne uprave, projekat će doprineti unapređenju normativnih akata i primeni rodno odgovornih politika, čime će podstaći stvaranje inkluzivnog radnog okruženja za sve zaposlene“, rekla je Borka Jeremić, šefica kancelarije Populacionog fonda Ujedinjenih nacija u Srbiji.

Istraživanja pokazuju da milenijalci i generacija Z preferiraju poslodavce čije vrednosti podržavaju ravnotežu između posla i privatnog života, napredovanje u karijeri i lični razvoj. Model „Radno mesto prilagođeno porodici“ teži upravo uspostavljanju ravnoteže između radnog i porodičnog života, što doprinosi boljoj produktivnosti zaposlenih i boljim rezultatima za kompanije. Ovaj model podržava sve zaposlene, bez obzira na roditeljski status, u postizanju ravnoteže između poslovnih obaveza i porodičnih odgovornosti, stvarajući inkluzivno i podržavajuće radno okruženje.

„Kompanije koje steknu reputaciju da podstiču ravnotežu između poslovnog i privatnog života postaju vrlo atraktivne za radnike i imaju tendenciju da uživaju veće stope zadržavanja zaposlenih, što rezultira smanjenjem dugotrajnih obuka, većom lojalnošću i većim stepenom interne stručnosti, ali i profitom, što verujemo da svaka kompanija ima za ciljeve“, rekla je Ana Koeshall, direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac.

Projekat „Više mogućnosti kroz politike prilagođene porodici“ koji će se sprovoditi do 2026. godine uključuje i mentorsku podršku za uvođenje ovog modela u poslovanje kompanija, bilo kroz aktivnosti koje se već sprovode ili kroz razvoj novih inicijativa. 

„Privredna komora Srbije, kao kuća svih privrednih subjekata u našoj zemlji, nastoji da promoviše društveno odgovorno poslovanje u Srbiji, koje postaje sve značajnije i prisutnije u domaćem poslovnom okruženju. Važno nam je da kompanije u Srbiji postepeno osvešćuju značaj učešća u društveno odgovornim aktivnostima i preuzimaju različite inicijative u ovom sektoru“, rekla je Marija Borota, savetnica predsednika Privredne komore Srbije.

Model poslovanja „Radno mesto prilagođeno porodici“ koji će biti uveden u odabranim kompanijama tokom trajanja projekta, usklađuje se sa opštim poslovnim ciljevima, potrebama i ambicijama svake kompanije, a neke od mera u okviru modela koje mogu doprineti ravnoteži između poslovnih i privatnih obaveza zaposlenih su omogućavanje rada na daljinu, zakazivanje sastanaka samo tokom trajanja radnog vremena, pomoć pri uključivanju u posao tokom i nakon porodiljskog odsustva i odsustva radi nege deteta, obezbeđivanje neophodne tehničke opreme za rad od kuće, plaćeno roditeljsko odsustvo, podrška za čuvanje dece, podrška u domaćinstvu, itd.

U organizaciji današnjeg skupa podršku je pružila Privredna komora Srbije, a primere dobre prakse predstavile su kompanije Hemofarm i Bosch.

Aktivnosti sprovodi Populacioni fond Ujedinjenih nacija (UNFPA) u Srbiji u saradnji sa partnerima iz Vlade Republike Srbije i brojnim partnerima iz privatnog sektora, uz aktivnu podršku Fondacije Ana i Vlade Divac kroz regionalni projekat „Više mogućnosti kroz politike prilagođene porodici” koji finansira Austrijska razvojna agencija.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti