Više od četrdeset poljoprivrednika i poljoprivrednica iz Svrljiga dobilo plastenike što im omogućava proširenje proizvodnje i unapređenje gazdinstava

U okviru konkursu koji je bio raspisan 18. aprila ove godine, za dodelu plastenika odabrana su 44 poljoprivredna proizvođača, ukljujući 17 žena koje su nosioci registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, što je oko 40 odsto od ukupnog broja odabranih gazdinstava.

Konkursom je bila planirana podrška poljoprivrednim proizvođačima sa ciljem osnaživanja porodica i omogućavanja njihovog ekonomskog jačanja. Proces selekcije bio je fokusiran na višečlane porodice, mlade koji žive na selu i kojima je poljoprivreda jedini izvor prihoda, jednoroditeljske porodice i žene koje su vlasnici poljoprivrednih gazdinstava.

Dve trećine sredstava za Lokalni fond za razvoj plasteničke proizvodnje, ukupnog budžeta od 3 miliona dinara, obezbedila je opština Svrljig a trećinu Fondacija Ana i Vlade Divac u saradnji sa ADM Cares, korporativnim socijalnim investicionim programom kompanije ADM.

„Već nekoliko godina Opština Svrljig ima uspešnu saradnju sa Fondacijom Ana i Vlade Divac,  i drago nam je da nastavljamo kroz realizaciju novih projekata. Ovi plastenici predstavljaju veliku podršku poljoprivrednicima koji žele da prošire svoju proizvodnju i da unapređuju svoja porodična gazdinstva. Posebno nam je drago što oko 40 odsto poljoprivrednika koji danas dobijaju plastenike čine žene“, izjavio je Miroslav Marković, predsednik opštine Svrljig.

Odabrani poljoprivredni proizvođači koji su danas potpisali ugovore dobiće plastenike dimenzija 5x10,5 metara, a neće biti u obavezi da učestvuju sopstvenim sredstvima.

„Opština Svrljig je prepoznala plasteničku proizvodnju kao potencijal razvoja poljoprivrede u ovom kraju i drago nam je da se pridružila ovom projektu. Veliku zahvalnost dajemo i našim partnerima ADM Cares, koji su omogućili ovu donaciju“, rekao je Milijan Maraš, menadžer za poljoprivredne projekte u Fondaciji Ana i Vlade Divac.

„Plastenik će mojoj šestočlanoj porodici omogućiti da osiguramo prinose“, rekla je Petkana Marković, poljoprivrednica koja je danas potpisala ugovor o dodeli plastenika.

Mali poljoprivredni proizvodjači, kojih je najviše kod nas, su pod velikim uticajem klimatskih promena a teško se prilagođavaju. Prelazak proizvodnje sa otvorenog polja u zaštićen prostor je jedan od načina da se oni prilagode i osiguraju stabilne prinose bez obzira na vremenske uslove.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti