Tri miliona dinara za korisnike lokalnog fonda za razvoj poljoprivrede u Sečnju

U okviru projekta „Lokalni fondovi za  razvoj poljoprivrede“ koji uz podršku USAID-a sprovode opština Sečanj, Fondacija Ana i Vlade Divac, Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj - Banat, i Projekat „Velika mala privreda“, potpisani su ugovori sa korisnicima kojima će biti dodeljeno ukupno 3.000.000,00 dinara za 2024. godinu.

„Opština Sečanj je svojom politikom ruralnog razvoj definisala poljoprivredu kao prioritetnu osnovu razvoja opštine, te smo iz tog razloga pokrenuli Lokalni fond za razvoj poljoprivrede sa ciljem da stvorimo nove mogućnosti za pomoć našim poljoprivrednicima. Zajedničkim ulaganjem lokalne samouprave i Fondacije Anae i Vlade Divac obezbedili smo danas podsticajna sredstva za naše poljoprivrednike“  izjavio je Nebojša Meljanac, predsednik opštine Sečanj

Konkursom koji je bio otvoren tokom aprila i maja, ukupno 10 poljoprivrednih gazdinstava sa teritorije opštine, dobilo je beskamatne pozajmice sa rokom vraćanja od 3 godine, koje će moći da ulože u nabavku kvalitetnog priplodnog materijala. Dodatnu podršku opština pruža onim poljoprivrednicima koji pozajmicu vrate do kraja druge godine, kroz povrat sredstava do 10 % od ukupnog iznosa.

„Danas se potpisuju ugovori sa 10 poljoprivrednih gazdinstava kojima su odobrena sredstva u iznosu do 300.000 dinara za nabavku opreme. Sredstva će iskoristiti za kupovinu poljoprivredne mehanizacije, opreme za tretman i skladištenje poljoprivrednih proizvoda i kupovinu stoke.“ izjavio je Radomir Topalov, predsednik Regionalnog centra za ekonomski razvoj „Banat“ i dodao daje RCR Banat uz podršku Fondacije i USAID-a je do sada implementirao ovaj projekat u dve opštine, sa namerom da se prošire i na ostale lokalne samouprave Srednjeg Banata.

„Ukupna sredstva od 3 miliona dinara bila su dovoljna da podržimo 10 poljoprivrednika u Sečnju koji će nabavkom potrebne opreme unaprediti svoj rad na gazdinstvima. Zahvaljujući USAID-u i projektu Velika mala privreda, do sada smo osnovali čak 17 ovakvih fondova na teritoriji cele Srbije, vrednosti od preko 75 miliona dinara kojima je podržano oko 280 poljoprivrednika, a plan nam je da u naredne 2 godine pokrenemo još šest istakao je Đorđe Perišić iz Fondacije Ana i Vlade Divac, koji je pozvao i ohrabrio i ostale opštine da se priključe osnivanju Fondova na teritorijama svojih lokalnih samouprava.

Fondovi za podsticaj razvoja poljoprivrede i prehrambene proizvodnje u saradnji sa lokalnim samoupravama i regionalnim razvojnim agencijama, od 2020. godine pokrenuti su u Čajetini, Vranju, Prijepolju, Svrljigu, Ražnju, Užicu, Dimitrovgradu, Brusu, Velikom Gradištu, Novom Pazaru, Vlasotincu, Babušnici, Novoj Crnji, Velikoj Plani, Aranđelovcu, Sečnju i Golupcu.

Fondovi su osmišljeni i pokrenuti da bi pomogli poljoprivrednicima na lokalnom nivou da dođu do finansijskih sredstava koja će uložiti u unapređenje svoje proizvodnje.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti