U Arboretumu održan događaj sa mladima i za mlade „Young Čejndžeri - Obrenovac"

Nekoliko desetina mladih iz Obrenovca okupilo se danas u Arbretumu na događaju pod nazivom Young Čejndžeri Obrenovac. Na događaju su mladi iz ove opštine predstavili kreativne inicijative za unapređenje života u svojoj zajednici, koje su osmislili i sproveli u sklopu Divac Omladinskog Fonda. U prethodne 2 godine, neformalne grupe mladih sprovele su preko 30 inicijativa, na najrazličitije teme - kultura, sport, zaštita životne sredine, pristup obrazovanju itd.   Pored Obrenovca,  domaćini događaja  Young Čejndžeri  bili su i Vladičin Han, Gamzigrad, Vlasotince i Prokuplje. U svih pet opština mladi su imali priliku da čuju inspirativne priče i iskustva svojih vršnjaka iz kraja koji su osmislili i sproveli najrazličitije inicijative u svojim zajednicama, od kulturnih preko sportskih do ekoloških, kako bi unapredili kvalitet života mladih. Učesnici i učesnice su podelili i izazove sa kojima su se susreli na tom putu ali i načine na koje su ih prevazišli i tako motivisali mlade u publici da krenu njihovim stopama.

U okviru Omladinskog Fonda Obrenovac u toku prethodne godine sprovedeno je 18 inicijativa neformalnih grupa mladih, a godinu dana pre toga 17 inicijativa. Gradska Opština Obrenovac učestvovala je i doprinela uspesima inicijativana sa 400.000 dinara po godini.

Na događaju su mladi predstavili rezultate Omladinskog Fonda u Obrenovcu, i aktivnosti i programe koje su realizovali u prethodnom periodu uz podršku GIZ-a i Fondacije Ana i Vlade Divac. Takođe imali su priliku i da čuju više o programima koji se očekuju u narednom periodu za mlade iz ruralnih sredina. Na događaju je nastupio i obrenovački omladinski Muzički bend „Gimnazija“.

„Kancelarija za mlade i Gradska Opština Obrenovac preko 10 godina sarađuje sa Fondacijom Ana i Vlade Divac na projektu Omladinski Fondovi koja je podržala 35 inicijativa u poslednje dve godine i time je taj program prepoznat kao veoma uspešan u našoj zajednici. Danas smo razmenili iskustva o radu sa mladima i aktivizmom sa ciljem unapređenja položaja mladih u našoj lokalnoj samoupravi.“ Tamara Ćirić iz Kancelarije za mlade Obrenovac.

Saradnik na projektu, Đorđe Perišić, iz Fondacije Ana i Vlade Divac, obratio se prisutnima: „Pre svega, želeo bih da se zahvalim mladima iz Obrenovca koji su učestvovali u projektu i koji su shvatili da malim koracima mogu da promene svoj položaj i okruženje. Naravno, bez GIZ-a, Ministarstva turizma i omladine i Gradske opštine Obrenovac i njihove velike podrške ovaj projekat ne bi bio realizovan. Nadamo se da će i u budućnosti biti prilike za saradnju i da ćemo zajedno Obrenovac učiniti još boljim mestom za život i učešće mladih u svim oblastima života“.

Serijal događaja za mlade pod nazivom Young Čejndžeri realizuje se u okviru projekta Nemačke razvojne saradnje „Perspektive za mlade u ruralnim sredinama u Srbiji“, koji u saradnji sa Ministarstvom turizma i omladine sprovodi GIZ. Cilj projekta je da se unaprede kulturne, ekonomske i socijalne mogućnosti za mlade u ruralnim sredinama. U sklopu projekta, uz podršku Gradske Opštine Obrenovac, opremljena je letnja učionica koja je sa klupma, stolovima i tablom postavljena u obrenovački Arboretum. Pored toga, GO Obrenovac je od strane projekta prepoznata kao primer dobre prakse tj. JLS koja drugim opštinama može pomoći prilikom sprovođenja omladinske politike na lokalu i uspostavljanja bolje komunikacije između mladih i predstavnika opštine.  

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti