U Prokuplju predstavljeni projekti za mlade Young Čejndžeri- Aktiviraj rural

Muzej Toplice u Prokuplju bio je domaćin događaja za mlade pod nazivom Young Čejndžeri, koji je održan u sredu 22.maja. Pored Prokuplja, ovaj događaj održan je i u Vladičinom Hanu, Gamzigradu i Vlasotincu, a 29.05. biće održan i poslednji događaj iz ovog serijala u Obrenovcu. Na ovim događajima mladi su imali priliku da čuju inspirativne priče i iskustva svojih vršnjaka iz kraja koji su osmislili i sproveli najrazličitije inicijative u svojim zajednicama, od kulturnih preko sportskih do ekoloških, kako bi unapredili kvalitet život mladih.  

Učesnici i učesnice su  podelili i izazove sa kojima su se susreli na tom putu ali i načine na koje su ih prevazišli i tako motivisali mlade u publici da krenu njihovim stopama. Na događaju su mladi predstavili i rezultate Omladinskog fonda u Prokuplju i aktivnosti i programe koji su realizovani u prethodnom periodu uz podršku GIZ-a i Fondacije Ana i Vlade Divac. Takođe imali su i da čuju više o programima podrške koji se očekuju u narednom periodu za mlade iz ruralnih sredina.

U okviru Omladinskog fonda Prokuplje u toku prethodne dve godine sprovedeno je ukupno 19 inicijativa neformalnih grupa mladih. Prve godine  mladi su sproveli četiri inicijative, a u drugoj godini znatno više - 18,  od čega se četiri tiču direktno života povratnika i povratnica. Budžet za realizaciju projekata je bio 7.000 eura po godini. U Muzeju su takođe bile istaknute i priče povratnika koji su iznosili svoje iskustvo života u inostranstvu i razloge zašto su se vratili u Srbiju. 

Član odbora omladinskog fonda Filip Radić se obratio prisutnima: „U ime odbora omladinskog fonda želim da se zahvalim GIZ-u i Fondaciji Ana i Vlade Divac na pruženoj šansi da aktivno učestvujemo u donošenju odluka na lokalu i da budemo aktivno uključeni u ceo proces realizacije inicijativa. Iskustvo će nam značiti u daljem profesionalnom i privatnom životu“.

Serijal događaja za mlade pod nazivom Young Čejndžeri realizuje se u okviru projekta Nemačke razvojne saradnje „Perspektive za mlade u ruralnim sredinama u Srbiji“, koji u saradnji sa Ministarstvom turizma i omladine sprovodi GIZ. Cilj projekta je da se unaprede kulturne, ekonomske i socijalne mogućnosti za mlade u ruralnim sredinama. Pored Omladinskog fonda u Prokuplju kroz koji se finansiraju inicijative neformalnih grupa mladih, projekat takođe pruža podršku još jednoj opštini Topličkog okruga - Kuršumliji. Tamo je u toku izrada lokalne strategije za mlade a uskoro se očekuje i otvaranje prostora za mlade u selu Rača.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti