U Velikoj Plani osnovan Fond za podršku poljoprivredi

U okviru projekta „Lokalni fondovi za razvoj poljoprivrede“ u petak, 18. avgusta 2023. potpisan je ugovor o saradnji između Fondacije Ana i Vlade Divac, Regionalne razvojne agencije Braničevo-Podunavlje i Opštine Velika Plana.

Velika Plana je, posle Novog Pazara, Vlasotinca i Nove Crnje, četvrta opština u Srbiji u kojoj je u poslednjih godinu dana osnovan fond za podsticaj razvoja poljoprivrede uz podršku Projekta Velika mala privreda koji finansira USAID, a sprovodi ACDI/VOCA. Fondovi su osmišljeni i pokrenuti u cilju omogućavanja poljoprivrednicima na lokalnom nivou da dođu do beskamatnih finansijskih sredstava za unapređenje proizvodnje na jednostavniji način.

Lokalna samouprava za ovaj Fond izdvojila je 2.000.000,00 dinara, a učešće Fondacije Ana i Vlade Divac je 1.000.000,00 dinara.

Od 2020. godine uz podršku USAID-a ukupno je osnovano 12 lokalnih fondova i to u Čajetini, Vranju, Prijepolju, Svrljigu, Ražnju, Užicu, Dimitrovgradu, Brusu, Velikom Gradištu, Novom Pazaru, Vlasotincu i Novoj Crnji. U naredne tri godine u planu je osnivanje još 10 ovakvih fondova širom Srbije, a svim zainteresovanim opštinama će se pružiti potrebna pomoć u pokretanju i implementiranju ovog modela finansiranja.

„Svesni smo da se poljoprivrednici često moraju oslanjati na vlastita sredstva za ulaganje u proizvodnju, jer imaju otežan pristup komercijalnim kreditima. Osnivanje inovativnih revolving fondova, u saradnji sa lokalnim samoupravama, je način da se malim poljoprivrednim proizvođačima obezbedi inicijalno finansiranje za unapređenje i povećanje proizvodnje na njihovim gazdinstvima, istovremeno omogućavajući im da na jednostavan i transparentan način obezbede potrebna sredstva.“, izjavila je ovom prilikom Miroslava Panić, menadžerka za pristup finansijama projekta „Velika mala privreda“.

Konkurs za dobijanje sredstava na koji će moći da se prijave poljoprivredni proizvođači sa teritorije Opštine Velika Plana biće raspisan do kraja avgusta. Ova sredstva će korisnicima Fonda omogućiti da unaprede svoje porodično gazdinstvo nabavkom mašinerije ili stoke.

Pre tri godine počeli smo sa primenom ovakvog, invativnog načina finansiranja malih poljoprivrednih gazdinstvava, kojim im je znatno olakšan kako pristup finansijskim sredstvima, tako i način povraćaja istih. Veoma smo zadovoljni dosadašnjim odzivom opština i pojedinaca koji za sredstva konkurišu. Velika Plana je jedna od opština koje su prepoznale značaj ovakvog finansijskog mehanizma i prihvatila ga kao model finansiranja malih poljoprivrednih proizvođača, a današnjim potpisivanjem Ugovora o osnivanju Fonda i zvanično je započet ciklus koji bi trebalo da postane samoodrživ i nastavi se i u narednim godinama“, istakla je Ana Košel, direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac.

Lokalni poljoprivredni proizvođači pored sredstava iz Lokalnog fonda mogu da konkurišu i za druge vrste podrške, subvencije i grantove koje obezbeđuje lokalna samouprava i na taj način dodatno unaprede svoje poljoprivredno gazdinstvo.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti