Košarkaši u kolicima i sportski novinari leđa o leđa na terenu u Beogradu

Povodom 100 godina košarke u Srbiji, Fondacija Ana i Vlade Divac je sa Klubom košarkaša u kolicima Singidunum Crvena Zvezda, a uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, organizovala događaj „Košarka bez granica“ na Adi Cignaliji u Beogradu.

Naši najpoznatiji novinari imali su priliku da se oprobaju u „3na3“ basketu u kolicima, leđa u leđa sa najboljim košarkašima u ovom sportu, pod vođstvom kapitena reprezentacije Željka Ćirkovića i uz Vladu Kuzmanovića, proslavljenog košarkaša Srbije. Na terenima za basket posebno prilagođenim za osobe sa invaliditetom, treneri su nakon kratke obuke o kretanju u kolicima i pravilima igre, učesnicima pokazali i nekoliko trikova, nakon čega su naši predstavnici medija imali priliku da i sami budu deo igre.

„Fondacija je, sa svojim osnivačem Vlade Divcem, iskoristila priliku da, ove godine kada se obeležava 100 godina košarke u Srbiji, promoviše sportski duh i važnost timske saradnje, a posebno da apeluje da se mladi što više uključe u sport i da im se pruži adekvatna podrška i motivacija da ostvare svoje ciljeve. Zahvaljujemo se Ambasadi SAD-a u Beogradu uz čiju podršku realizujemo ovaj događaj. Fondacija takođe pomaže osobe sa invaliditetom, kako kroz direktnu pomoć tako i kroz projekte podsticanje zapošljavanja i preduzetništva među ovom ciljnom grupom, a ovo je idealna prilika da promovišemo ove sjajne košarkaše i pokažemo kako se, u dobrom timu, barijere lakše prevazilaze“ izjavila je Ana Košel, direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac

„Otkako je volonter američkog Crvenog krsta stigao u Srbiju pre 100 godina sa košarkaškom loptom u koferu, ljubav prema ovom sportu u Srbiji je porasla do nivoa za koji sam sigurna da se nije mogao ni zamisliti. Danas želimo da osvetlimo segment košarke koji dobija manje pažnje, ali sigurno pokazuje svetu možda najvažniji aspekt sporta - da nema prepreka za timski rad, za ostvarenje snova i za postizanje sjajnih rezultata uz napor i motivaciju“, izjavila je Holly Zardus, ataše za kulturu Ambasade SAD

Klub košarkaša u kolicima Singidunum Crvena Zvezda postiže sjajne rezultate već 22 godine koliko postoje, a 2019 su se oktili prvom medaljom kada se osam igrača pridružilo reprezentaciji Srbije na Evropskom Prvenstvu u Sofiji, gde su ostvarili istorijski plasman u B diviziju. U sezoni 2022/2023 su deo Međunarodne „NLB Wheel“ lige gde brane treće mesto osvojeno prethodne sezone.

“Drago mi je da je na ovom događaju za 100 godina košarke u Srbiji izbor pao baš na košarkaše u kolicima I hvala Fondaciji Divac na mogućnosti da ponovo učestvujemo. Moje interesovanje za ovaj sport je počelo kada sam shvatio koliko talenta imaju ovi momci I koliko je truda potrebno da ulože u odnosu na druge sportiste. Tada sam dobio želju im otvorim jedna vrata I pomognem da sve ovo postane dostupno I pristupačno” izjavio je Vladimir Kuzmanović, sportski analitičar i proslavljeni košarkaš

Događaj je realizovan u partnerstvu sa Crvenim krstom Srbije, koji su kroz svoju kampanju okrenutu i ka sportistima „Život je u tvojim rukama“ predstavili pružanje laičke prve pomoći i podsetili na važnost pravovremenog reagovanja prilikom naglog zastoja srca.

Prof. dr Dragan Radovanović, Predsednik Crvenog krsta Srbije, ukazao je na činjenicu da je poslednje dve tri godine broj srčanih zastoja na sportskim terenima porastao i dodao: “ Kroz kampanju “Život je u tvojim rukama” Crveni krst edukuje građane, a posebno sportske radnike u pružanju pravovremene prve pomoći”.

Ovaj događaj je samo jedan u nizu koji Fondacija Ana i Vlade Divac organizuje na temu 100 godina košarke u Srbiji, uz podršku Ambasade SAD-a u Beogradu, gde upoznajemo srpsku košarku kroz sjajne i zanimljive priče onih koji su pisali i pišu njenu istoriju.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti