3.000.000 dinara za podršku poljoprivrednicima iz opštine Vlasotince

Fondacija Ana i Vlade Divac u saradnji sa Centrom za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga i opštinom Vlasotince organizovala je info sesiju u okviru projekta „Lokalni fondovi za razvoj poljoprivrede“, na kojoj je predstavljen lokalni fond za opštinu Vlasotince kao i način apliciranja za sredstva koja se dodeljuju za podsticaj poljoprivrede u okviru konkursa koji je otvoren za ovu opštinu. 

Lokalni fond za podsticaj razvoja poljoprivrede se realizuje uz podršku Projekta „Velika mala privreda" koji finansira USAID, a sprovodi ACDI/VOCA.

Vlasotince je jedna od četiri opštine sa kojom je 2022. godine potpisan ugovor o osnivanju fonda čija je namena pružanje višegodišnje podrške poljoprivrednicima putem korišćenja finansijskih sredstava koja obezbeđuje opština i Fondacija Ana i Vlade Divac.

Od 2020. godine uz podršku USAID-a osnovano je 13 lokalnih fondova i to u Čajetini, Vranju, Prijepolju, Svrljigu, Ražnju, Užicu, Dimitrovgradu, Brusu, Velikom Gradištu, Novom Pazaru, Beloj Palanci, Vlasotincu i Novoj Crnji. U naredne tri godine u planu je osnivanje još 10 ovakvih fondova širom Srbije. Pored opštine Vlasotince i Novog Pazara, raspisivanje konkursa u narednom periodu se očekuje i u opštinama Bela Palanka i Nova Crnja. 

„Ove godine konkursom je planirana podrška fizičkim licima starosti od 18 do 65 godina, nosiocima poljoprivrednih gazdinstava koja se bave stočarstvom, s obzirom da je ova grana trenutno najugoženija, manjak je mleka, mesa i svih proizvoda životinjskog porekla na tržištu. U opštinskom budžetu je u 2023. godini planirano 8 miliona za podsticaje u oblasti poljoprivrede, a cilj je da se podrže mladi u ovom poslu“, izjavio je Nebojša Stojanović, pomoćnik predsenika opštine Vlasotince.

Ukupna raspoloživa sredstva po ovom konkursu su 3.000.000 dinara, koja mogu biti iskorišćena za nabavku kvalitetnih priplodnih grla. Maksimalan iznos sredstava za nabavku grla je 250.000 dinara po korisniku. Lokalna samouprava subvencioniše kupovinu sa 20% bespovratnih sredstava, a korisnik pozajmicu vraća naredne tri godine u Fond iz kog će se podržavati drugi poljoprivrednici.

„Cilj ovog projekta je stvaranje lokalnih fondova koji pružaju podršku poljoprivrednicima da unaprede svoju proizvodnju i na taj način osiguraju bolje uslove za život svojih porodica i život na selu. Fondove u saradnji sa regionalnim razvojnim agencijama formiraju lokalne samouprave, koje zatim upravljaju fondom u skladu sa sopstvenim planom ruralnog razvoja. Fondacija Ana i Vlade Divac razvoj fondova pomaže praktično, promotivno i finansijski u prvoj godini razvoja lokalnih fondova. U periodu 2020 - 2022. godine, osnovali smo fondove ukupne vrednosti 40 miliona dinara, kroz koje smo podržali 141 korisnika. Značajno je napomenuti da su fondovi kreirani tako da budu fleksibilni i odgovore potrebama za finansiranje koje ne postoje preko drugih programa podrške i subvencija“ - izjavio je Milijan Maraš iz Fondacije Ana i Vlade Divac.

Konkurs za teritoriju opštine Vlasotince otvoren je do 28. marta 2023. godine i može se naći na sajtu Fondacije Ana i Vlade Divac ili na linku https://divac.com/Konkursi/3363/Konkurs-za-podsticajna-sredstva-iz-lokalnog-fonda.shtml

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti