12 miliona dinara za podsticaj poljoprivrednoj proizvodnji u 2021. godini u Vranju, Prijepolju, Svrljigu i Ražnju

Fondacija Ana i Vlade Divac i USAID-ov Projekat za konkurentnu privredu zajedno sa lokalnim partnerima predstavili su rezultate rada lokalnih fondova formiranih tokom ove godine i najavili osnivanje novih fondova u Užicu i Brusu koji će započeti rad u 2022. godini. U 2021. godini formirana su četiri fonda u Vranju, Prijepolju, Svrljigu i Ražnju ukupne vrednosti od 12.000.000 dinara.

„Grad Užice je u Nacrtu budžeta za 2022. godinu izdvojio 41 milion dinara za subvencije u poljoprivredi, što je za 6 miliona više nego u prethodnoj. Za osnivanje inovativnog Fonda za kreditiranje i subvencionisanje poljoprivrednika, zajedno sa Fondacijom Ana i Vlade Divac i Regionalnom razvojnom agencijom Zlatibor kao implementatorom ovog fonda, izdvojeno je 4 miliona dinara,“ istakao je Slobodan Kuzmanović, gradski većnik za poljoprivredu, najavljujući pokretanje fonda i u Užicu početkom 2022. godine.

Takođe je naglasio da je specifičnost ovog fonda koji je formiran uz podršku USAID-a u tome što poljoprivrednik dobija beskamatni kredit na tri godine, uz subvenciju od 30%, u prvoj godini treba da vrati samo 10%, dok u naredne dve godine vraća po 30%. Sredstva koja se vraćaju u fond će se koristiti u narednim godinama za kreditiranje i subvencionisanje drugih poljoprivrednih proizvođača.

Dugogodišnja saradnja Regionalne razvojne agencije Zlatibor sa Fondacijom Ana i Vlade Divac i USAID-om rezultirala je stvaranjem poslovnih modela koji donose podršku privatnom, javnom i civilnom sektoru kao i sistemske promene u poslovanju ova tri sektora. „Inovacioni fond za podršku poljoprivrednicima i agrobiznisu je sistemska promena u načinu podrške. Veoma je važno što se uvećava broj opština koje učestvuju u formiranju ovakvog mehanizma podrške, znači da postoji realna tražnja i potreba za takvom uslugom. Akreditovana Regionalna razvojna agencija „Zlatibor“  se 20 godina bavi različitim vidovima poslovne  podrške za sva tri sektora, ali je ovaj finansijski mehanizam održiv na duži rok i drago nam je da su opštine zlatiborskog okruga to prepoznale i prihvatile kao model. Tako da će u idućoj godini pored Čajetine i Prijepolja ovakav inovativni fond imati i Užice“ naglasio je Slavko Lukić, direktor RRA Zlatibor.

Pokretanje čak pet obrtnih fondova za podsticaj poljoprivrede za samo godinu i po dana je ogroman uspeh. To je prevazišlo sva naša očekivanja i potvrđuje održivost ovakvog modela finansiranja. U praksi se potvrdila i odlična saradnja i zalaganje od strane opština, regionalnih razvojnih agencija i drugih partnera. Najvažnije, poljoprivrednici i mali, tradicionalni proizvođači, koji inače teško dolaze do novca neophodnog za proširenje proizvodnje, konačno mogu da obezbede potrebna sredstava i to na transparentan i jednostavan način,” istakao je direktor USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu Aleksandar Pavlović.

Fondacija Ana i Vlade Divac već više od 10 godina podržava razvoj malih poljoprivrednih porodičnih gazdinstava kroz donacije u sredstvima za rad i stručne edukacije.

„Od 2020. godine razvijamo novi model za pristup izvorima finansijama gazdinstvima i srećni smo što je model zaživeo u Srbiji i što je sve više lokalnih samouprava zainteresovano da osnuje lokalni fond za podsticaje poljoprivrednicima. Uz postojeće fondove, dogovorili smo i dva nova fonda za 2022. godinu sa opštinom Brus i, dugogodišnjim partnerom, gradom Užice,” istakao je Uroš Delić iz Fondacije Ana i Vlade Divac.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti